İnternet'in en klişe yazıları sıralamasında belkide ilk ona oynayacak bir yazı ile karşınızdayım. Ama durun hemen o bütün bloglarda, forumlarda gördüğünüz klişe yazılar ile karşılaşacağınızı düşünmeyin evet başlık biraz klişe ama sabredip yazıyı sonuna dek okuyun.
Blog yazmak yazı yazmayı seven her insanın hoşuna giden bir tutkudur. Gelişen teknoloji ile birlikte yazarlık deneyimini dijital ortama aktarıp kitlelere duyurma merakı insanları blog yazmaya itti denilebilir. Bundan önce güzel şiir, hikaye ve aklına ne gelirse yazabilen insanlar defter tutardı, hatta şiir yazanlar utanır o defterleri pek göstermek istemezdi. Şimdi ise devir değişti insanlar yazdıklarını duyurmak okunduklarını bilmek takdir edilmek istiyorlar.
Bunun en kolay yolu da kişisel bloglar oluşturmaktan geçiyor. Birde blog yazmak için hiçbir kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmaması birçok büyük internet sitesinin host ve domaini ücretsiz olarak sunması gibi etkenler insanları daha da blog yazmaya teşvik ediyor.
Benim size ilk tavsiyem yazmayın !
Evet blog yazmayın. Sonra uyarmadı dememeniz için bunu söylüyorum. Yok eğer ben illada yazıcam sen kendi işine bak diyor iseniz benden günah gitti.
Blog yazmak için gerekli materyaller
Böyle yazınca da anaokulu ihtiyaç listesi gibi oldu ama kusuruma bakmayıverin artık.
İlk olarak tabi ki blog yazmak için bir bloga ihtiyacımız var.
Bunu sağlamanın çok çeşitli yolları var. Eğer internet konusunda bilgili ve deneyimli biri iseniz muhtemelen kendinize ait bir hosting ve domain ile işe başlayıp güzel bir site tasarımı yapacaksınız.
Tabi zaten bütün bu bilgilere vakıf olsanız burayı okumayacağınız için ben daha amatörlere yönelik tavsiyelerime geçiyorum. Blog açmak için tercih edilebilecek 2 ana kaynak var. Daha doğrusu bir dünya var ama 2 tanesi gerçekten çok tercih ediliyor.
1-Bloggerdan blog açmak: Şuan okuduğunuz blog Google'ın bana sağladığı ücretsiz bir hizmet. Kullanımı kolay yada uzun yıllar bunu kullandığım için bana öyle geliyor. Bazı eksikleri var tabi ama hep gene markaya olan güven söz konusu nasıl olsa Google kafası var bende. Hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz. İleride zaten bloguma üst menü eklemek istiyorum, tasarımı değiştirmek istiyorum, bloguma reklam almak istiyorum gibi arzular baş gösterince bunları tek tek araştırıp öğreniyorsunuz çokta zor değiller merak etmeyin. En güzel yanı da web üzerinde hakkında sınırsız kaynak var denilebilir. Yani sizin merak ettiğiniz yada sorun yaşadığınız bir konu üzerinde sizden önce mutlaka birileri çözüm üzerine çalışmış. Kafanız rahat olsun.
Bununla da bitmiyor. Eğer blog yazmaya başladınız oldukça güzelde bir okuyucu kitlesi oluşturdunuz. İstediğiniz zaman Google amca sizlere domain alma fırsatı sunuyor. Yani .blogspot.com yerine direk .com'lu bir alan adı satın alıp blogunuzu ona yönlendirebiliyorsunuz. Hemde bunun için Google amca hiçbir ücret talep etmiyor.
Peki ya kimisinin blog açarken ilk hedefi olan, kimisinin de istemem yan cebime koy dediği para kazanmak nasıl oluyor merak ediyor musunuz ? Ediyorsunuz tabi.
Google'ın reklam servisi adsense var oraya başvuruyorsunuz ve bitti. Eğer kabul edilirse Google bannerlarını sitenize yerleştiriyorsunuz. Bundan sonrası tık alıp para kazanmayı beklemek. Tabi reklam eklemek içinde sizden bir ücret talep edilmiyor. Bedava blog açtığınız için sizin sitenize kendi reklamlarını da koyup sizi rencide etmiyorlar.
2-Wordpress blog açmak: Blogger kadar meşhur ve popüler bir blog siteside Wordpress kardeşimizdir. İkisini de denedim ve tarafımı seçtim ben blogger diyorum. Wordpress'in yönetim bölümüne alışamadım. Tabi bu kişisel bir olay siz belki bloggerın yönetim panelinden daha hoş bulursunuz.
Sorun şu ki Wordpress size ücretsiz blog imkanı sağlıyor ama bazı özelliklerinizi kısıtlıyor. Bu kısıtlamaları kaldırmak içinde yıllık bazı ücretler ödemeniz gerekiyor. Wordpress güncel ücretleri Kişisel paket: 36 dolar, Premium paket: 99 dolar, Business paket: 299 dolar.
Yahu el insaf Wordpress kardeş dolar olmuş 3 lira bilmem kaç kuruş bu insanlar bu parayı nasıl öder ?
Sizin sitenizde kendi reklamlarını gösterirler, reklam almak yahut domain eklemek için ekstra para ödersiniz. Yalnız tek artısı Wordpress bloglar daha çabuk hit alırmış. Ben alamadım ama internette öyle yazmışlar. Yani reklam alıp para kazanmak gibi bir derdiniz yoksa tek isteğiniz okunmak ise burası daha tercih edilebilir duruyor benden söylemesi.
İlk materyali sağladık peki ya sonra ?
Yeni ofis açıp içine 1 masa 2 sandalye bir de bilgiyasar koyunca şirket patronu olduğunu sanan yurdum girişimcisi gibi içeride bekliyoruz. İyide biz ne üreteceğiz ne satacağız ? Müşterimiz kim olacak ?
Demek ki blog açmak için gerekli şeylerden biriside konu belirlemekmiş. Yani siz hangi doğrultuda yayın yapacaksınız ?
İnternet'te araştırma yaparsanız karşınıza 2 tip blog türü çıkar.
1- Genel blog: Bunlara kişisel blog denilebilir. Her şeyden biraz biraz ortaya karışık şeklinde olurlar.
2- Tematik blog: Belli bir konu üzerine yoğunlaşmış bloglardır. Örneğin arabalar, örneğin eğitim, örneğin kalp sağlığı yada kilo vermek gibi.
Bu konuda tavsiye veren birçok kişi tematik blog açmanın daha mantıklı olduğunu insanların spesifik bir konu üzerine eğilirseniz sizin sitenizin müdavimi olacağını alan söylemişler. Genel bir blog olursanız pek tercih edilmezsiniz diyede eklemişler.
Görüşlere saygım var herkes kendince bir çıkarım yapmış. Lakin ezbere maddeler halinde yaşamak beni pek tatmin etmiyor. Bu tıpkı okullarda öğretilen ile iş hayatının tutmaması gibi. Kitapta madde madde şunu yapın bunu yapın denilir ama iş realiteye döküldüğünde görürsünüz ki o işler kağıt üzerinde yazıldığı gibi olmuyor.
Yani şunu demek istiyorum ben denedim yanıldım ve bu sonucun doğru olmadığına en azından benim için doğru olmadığına karar verdim. Spesifik bir konu üzerine blog açıp o alandaki her şey ile ilgili bilgi vermek ve bunu yaparken de Google'da üst sıralara çıkıp tercih edilmek için özgün yazmak çok zor bir iş.
Hemen ooo zora gelemiyorsun diye düşünmeyin bahsettiğim zorluk o değil. Yani benim yaşım genç ve henüz bir konu üzerine derinlemesine bilgi sahibi olduğumu düşünmüyorum. Fark oluşturup tercih edilecek yada işte bu dedirtecek bilgiler veremem. Bu yazıyı okuyan sanıyorum kimse de veremez. Bu durum bir süre sonra tıkanmaya sebep oluyor.
Yani diyelim hevesli olduğunuz alan tarih 3-4 konu yazıyorsunuz sonra ? Sonrası yok çünkü siz İlber Ortaylı değilsiniz. Birde seo konusu var. Yani Google'da ilk sayfada çıkma çabası olarak özetleyebiliriz. Siz tarihi kitaplardan ve internetten okuyarak öğreniyorsunuz. Sonra zaten yıllar önce internet ortamına aktarıla bilgiyi sizde blogunuza biraz değiştirip yazıyorsunuz. Google sizi kopya içerik olarak görüyor ve kaçınılmaz son.
Kimse siteye gelmeyince sizinde hevesiniz kaçıyor !
Bu yüzden genel bir blog yazmayı daha uygun görüyorum. Tabi burada ufak bir klik var. Genel blog yazın ancak bilgi verdiğiniz konu hakkında tek yazı yazmayın.
Örneğin: Üniversiteye hazırlık konusundan bir yazı yazdınız. Hemen ardından üniversite sınavında heyecan yapmamak ile ilgili bir yazı daha yazın ve hemen ardından sınavdan sonrası ve tercih süreci ile ilgili bilgi veren bir yazı daha yazın. Bu sayede sizin sitenize sınav hakkında bilgi almak için gelen biri daha fazla vakit geçirecek belkide siteye yeni bir müdavim kazanmış olacaksınız.
Bugün film eleştirisi yazıp yarın doların artmasını eleştirip sonraki gün sek sek oynamak üzerine bilgi verirseniz genel blog yazanların düştüğü en büyük hataya düşersiniz. Genel yazın ancak yazdğınız konuyu bir yazı dizisi halinde sonuca bağlayın. İnsanlar aradıklarını sizin sitenizde bulabilsinler.
Ve size gereken son ve en önemli şey okuyucu kitlesi. Tabi bu öyle pazardan alınan bir şey değil. Okuyucu kitlesi kazanmak için özgün yazılar yazmak ve kopya içerikten kaçmak gerekir. Tabi sadece bununla bitmez ancak kitle oluşturmak başlı başına başka bir yazının konusu. (başlı başına başka resmen tekerleme oldu)
Umarım sizlere faydalı bilgiler verebilmişimdir.
Yorumlar
Yorum Gönder