Çocuk yetiştirmek büyük bir sorumluluk. Doğru yetiştirilmeyen çocukların belli bir yaştan sonra anne baba için oluşturduğu sorunlar saymakla bitmez. Aile için huzur ve mutluluğun sürmesi çocuğun topluma faydalı bir birey olması için büyüm sürecinde kaçınılması gereken bazı şeyler var.
Doğru çocuk yetiştirmek için gerekli olan şeyleri sizler için listeledik.
1- Çocuğu sürekli korumak
Canımızdan bir parça olan evlatlarımızı mutlaka korumalıyız. Ancak özellikle yeni nesil ebeveynlerde koruma içgüdüsü çok yüksek durumda. Bu olay çocuğun gelişimine yarardan çok zarar sağlıyor. Sürekli olarak çocuğun kaygılı yetişmemesi için onu korkutmak yerine ona tehlikelere karşı yol gösterici olunması çok daha faydalıdır.
2- Çocuğun her istediğini almak
Aslında bu madde yıllardır bilinen bir gerçek. Maalesef bazı ebeveynler görgüsüzlük bazıları ise kıyamamaktan çocuğun talep ettiği her şeyi alıyor ve yapıyorlar. Bu durum çocuğun bilinçli yetişmesinin önünde büyük bir engel haline geliyor. Çocuk yetiştirmede en sık yapılan hatalardan birisi oluyor. Çocuğunuz tembel ve paranın kıymetini bilmeyen bir birey olarak yetişmesini istemiyorsanız bu davranıştan kaçının.
3- Çocukla arkadaş gibi olmak
Özellikle dizi ve filmler üzerinden bizlere aşılanan bir durum çocukla arkadaş gibi olma efsanesi. Ancak oldukça yanlış ve hatalı bir olaydır. Unutmayın çocuğunuz arkadaşları var ancak anne ve baba rolünde olan sadece sizsiniz. Ona rolünüzün gereği gibi davranın.
4- Çocuğun yemek yememesi
Aç kalır, beslenmesi yetersiz olur gibi sebeplerle belli bir yaşa gelmiş çocuklara hala yemeği kendi elinizle yedirmeniz oldukça büyük bir kötülüktür. Bu durum çocuğun belli temel gereksinimlerini kendisinin karşılamasının önüne geçer. Bu şekilde büyütülen çocuklar sosyal yaşamda başarısız olur. Kendi işlerini kendileri göremez, özgüven sorunu yaşayan bireyler olurlar.
5- Çocukla beraber uyumak
Çocuğumla beraber uyusam ne olacak ki diyebilirsiniz bu madde size çok anlamsız da gelebilir ancak her şeyin temelinde yatan bir mantık vardır. Sağlıklı uyku ve uyku alışkanlığı kazanılması gereken en temel işlevlerden biridir. Sizin çocuğunuzla uyumanız bu temel işlevi doğru şekilde geliştirmesini engeller. Çocuğunuz ilerleyen yaşamında kendi başına takılmayı bilmeyen özgüven sorunu yaşana bir birey olarak yetişir.
6- Çocuğunuza karşı tutarlı davranmamak
Farkında olmadan yahut önemsenmeden yapılan en bilinen yanlışlardan biridir. Hatta çoğu anne bana bu durumun çocuk üzerinde olan yıkıcı etkisini bilmeden "aman ne olacak ki canım" kafasıyla olaya yaklaşır. Çocuk sürekli olarak ebeveynlerinin sınırlarını test eder. Tutamayacağınız sözler vermek ve sınırlarını koruyamayacağınız yasaklar koymak sizi çocuğunuzun gözünde düşürür.
7- Çocuğa duygusal şantaj yapmak
Çocuğun hatasını kendisinin farketmesini sağlayın. Küçükken annelerimizin yaptığı gibi bak senin yüzünden hasta oldum senin yüzünden şöyle böyle oldu gibi söylemler çocuklarda duygusal gelişim sürecini ve iç dünyasını olumsuz yönde etkiler.
8- Çocuğu başkalarıyla kıyaslamak
Belkide hepimizin çocukluk kabusudur. Komşu çocuğu, kuzen veya hiç tanımadığınız biriyle sürekli olarak kıyaslanmak. Ancak yeni nesil anne babalarda bu durum oldukça fazla gözleniyor. Belli ki hatalardan hiç ders almamışız. Kıyas yapmak çocuğun hırslanıp daha başarılı olmasının aksine mevcut potansiyelini de kullananamayıp daha da körelmesine sebep olur.
9- Ağlamasın diye uğraşmak
Çocukların ağlaması bazen çekilmez olabiliyor. Çocuk sussun hiç ağlamasın yeter ki kafamı dinliyim mantığıyla hareket etmek çok doğru değil. Yeri geldiğinde çocuğunuz ağlamalı ve ağlayarak bir yere varamayacağını anlamalı.
10- Çocuğun olumsuz davranışlarına odaklanmak
Tembel, beceriksiz gibi ithamlar çocuğumuzun başarısız olmasına sebebiyet verir. Elbette herke çocuğunun başarılı ve becerikli olmasını ister ancak aksi bir durumla karşılaşınca çocuğu aşağılamak onun özgüvenini yıkmak ileriye dönük kalıcı hasarlar bırakabilir. Bu sebeple olumsuz yönlerine bakmak yerine çocuğunuzun başarılı olduğu yönlere ağırlık verin.
düşlemeden düşünce gerçekleşmez.
YanıtlaSilherkese değil sadece düşünen zekâlara öneriyorum.
yldzzilyas.blogspot.com